تفاوت بین کلید مینیاتوری (MCB) و کلید محافظ جان RCCB :
تفاوت mcb و rccb را در یک جمله می توانم اینگونه عنوان کرد ، mcb قطع کننده مدار مینیاتوری و RCCB قطع کننده مدار جریان باقی مانده است. هر دو دستگاهی هستند که بیشترین استفاده را در برق دارند. ترکیبی از MCB و RCCB برای محافظت در برابر شوک الکتریکی، اضافه بار، اتصال کوتاه و خطای زمین استفاده می شود. با این حال، هر دو mcb و rccb نسبت به یکدیگر مزایایی دارند. در این آموزش قصد داریم تفاوت اصلی کلید مینیاتوری (MCB) و کلید محافظ جان را ببینیم.
MCB چیست؟
MCB یا قطع کننده مدار مینیاتوری یک دستگاه الکترومکانیکی است که معمولا در سیم کشی های تجاری و مسکونی استفاده می شود. این مدار شکن به جلوگیری از آسیب به بقیه سیستم الکتریکی شما کمک می کند، عمدتاً زمانی که جریان بیش از حد به دلیل اتصال کوتاه اتفاق می افتد.
به عنوان مثال، اگر یک اتصال کوتاه در یک دستگاه مانند یک دستگاه یا سیستم روشنایی رخ دهد، MCB به سرعت منبع تغذیه را خاموش می کند تا از آسیب بیشتر جلوگیری کند. یک MCB همچنین در هنگام نوسانات ناگهانی ولتاژ، که می تواند به دلیل برخورد رعد و برق یا سایر شرایط آب و هوایی شدید، محافظت کند.
MCB ها یکی از ساده ترین قطع کننده های مدار هستند که بر اساس یک اصل بسیار ساده به نام حفاظت در برابر اتصال کوتاه یا اضافه بار کار می کنند. از دو کنتاکت تشکیل شده است که یکی کاملاً ثابت و دیگری متحرک است. هنگامی که یک جریان فراتر از یک نقطه امن افزایش می یابد، کنتاکت متحرک از تماس ثابت دور می شود. این یک مدار باز ایجاد می کند که منبع تغذیه اصلی را به طور کامل از مدار قطع می کند.
MCB ها برای اکثر کاربردهای مسکونی و تجاری مناسب هستند. آنها معمولاً برای محافظت از چندین مدار به طور همزمان استفاده می شوند که هر مدار دارای قطع کننده خاص خود است. این امر به اطمینان از ایمنی کامل در صورت اتصال کوتاه یا اضافه بار در هر مدار کمک می کند، زیرا فقط بر قطع کننده مربوطه و نه کل سیستم سیم کشی را تحت تأثیر قرار می دهد.
RCCB چیست؟
قطع کننده مدار جریان باقیمانده (RCCB) همچنین می تواند به عنوان قطع کننده مدار RCB یا RCD نامیده شود. این یک دستگاه حفاظت از جریان باقیمانده است که وظیفه نظارت بر جریان الکتریکی در خطوط اصلی و خنثی ساختمانهای مسکونی و تجاری را بر عهده دارد.
وظیفه اصلی RCCB جلوگیری از برق گرفتگی و آتش سوزی احتمالی ناشی از سیم کشی برق معیوب است. هر گاه احساس کند که جریان برگشتی در خط خنثی با جریان خط اصلی برابری نمی کند، مدار را قطع می کند. این نوع قطع کننده مدار بسیار سریع کار می کند و تنها حدود 20 میلی ثانیه طول می کشد تا خاموش شود.
به عنوان مثال، اگر سیم دستگاهی معیوب باشد و جریان نشتی داشته باشد، RCCB قبل از ایجاد هر گونه آسیب، برق را قطع می کند. علاوه بر این، این قطع کننده مدار به ویژه برای اطمینان از اینکه هیچ شوک الکتریکی در مناطق مرطوب مانند حمام و آشپزخانه رخ نمی دهد مفید است.
RCCB ها کمی گران تر از MCB ها هستند، اما سطح بالاتری از ایمنی و قابلیت اطمینان را ارائه می دهند. RCCB ها برای محیط های کاری که در آن افراد ممکن است با سیم های برق برق تماس داشته باشند، مانند سایت های ساختمانی یا کارخانه ها ضروری هستند. آنها همچنین برای خانه هایی که در نزدیکی منابع آب ساخته شده اند مناسب هستند، زیرا حفاظت اضافه شده به جلوگیری از وقوع هرگونه شوک احتمالی کمک می کند.
5 تفاوت اصلی بین MCB و RCCB
مقایسه MCB و RCCB یک راه عالی برای به دست آوردن درک عمیق تر از دستگاه های قطع کننده مدار است. برای کمک به درک نحوه بهترین استفاده و حداکثر استفاده از هر وسیله ایمنی در محیط خانگی یا کاری، در اینجا پنج تفاوت اصلی بین MCB و RCCB وجود دارد.
نصب و راه اندازی
به طور کلی، نصب MCB بسیار ساده تر از RCCB است. MCB ها مجهز به یک کلید برق ساده هستند که می تواند به سرعت به مدار اصلی متصل شود. از سوی دیگر، RCCB ها به دلیل سیستم حفاظت از نشت زمین داخلی، به نصب و سیم کشی کمی پیچیده تری نیاز دارند.
حفاظت
MCB ها به طور خاص برای محافظت در برابر جریان اضافه و اتصال کوتاه طراحی شده اند. از سوی دیگر، RCCB ها برای محافظت در برابر نشت زمین و شوک الکتریکی طراحی شده اند.
حساسیت
MCBها به نوسانات فعلی حساس نیستند و ممکن است چند میلی ثانیه طول بکشد. RCCB ها حساس تر هستند و سریعتر واکنش نشان می دهند و در عرض 20 میلی ثانیه خاموش می شوند.
تعداد لهستانی ها
MCB ها در سیستم های تک قطبی، دو قطبی و چهار قطبی موجود هستند. RCCB ها معمولاً فقط در سیستم های دو قطبی و چهار قطبی موجود هستند.
رتبه بندی
MCB ها بین 6A تا 125A رتبه بندی می شوند. RCCB ها حساسیت تریپ فعلی را 300 میلی آمپر، 100 میلی آمپر، 30 میلی آمپر و 10 میلی آمپر ارزیابی کرده اند.
برای مثال، کلید مینیاتوری ALB 63m تک فاز و سه فاز برند willpo دارای جریان نامی 6A، 10A، 16A، 20A، 25A، 32A و 63A ،50A، 8A، 4A ، 40A ،است. از سوی دیگر، محافظ جان چهار پل 30ma برند willpo دارای جریان نامی 63A، 40A، 25A، 32A و محافظ جان دو پل دارای جریان نامی 32A ، 25A ، 16A است.
اتصال MCB و RCCB
MCB و RCCB در یک سری خاص برای جلوگیری از اتصال کوتاه و برق گرفتگی نصب می شوند. تمام سیم های فاز و نول از منبع تغذیه شما باید ابتدا به MCB و سپس RCCB شما هدایت شوند. این کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که MCB شما می تواند به اندازه کافی اتصال کوتاه و اضافه بار وارد شده به خطوط شما یا خطوط بین MCB و RCCB را تشخیص دهد.
با قرار دادن RCCB خود بین MCB و بار، می توانید اطمینان حاصل کنید که در جلوگیری از شوک الکتریکی و خطرات آتش سوزی موثر باقی می ماند. مهم است که توجه داشته باشید که RCCB خود را نصب کنید.
وقتی MCB قبل از RCCB متصل است
توجه به این نکته ضروری است که وقتی یک MCB قبل از RCCB متصل می شود، هیچ گونه حفاظت اضافی در برابر نشت زمین ایجاد نمی کند. وقتی اضافه بار در سمت بار تشخیص داده شود، MCB شما به سرعت خاموش می شود. این به دلیل جریان الکتریکی بالا رخ می دهد که تماس متحرک را از شریک دائمی خود دور می کند. علاوه بر این، اگر بین هر دو مؤلفه (MCB و RCCB) خطا وجود داشته باشد، بلافاصله مدار در نتیجه آن تشخیص قطع خواهد شد.
وقتی MCB بعد از RCCB وصل می شود
اگر MCB بعد از RCCB وصل شود، نمی تواند اضافه بار را تشخیص دهد. علاوه بر این، در تشخیص هر گونه اضافه بار بین RCCB و MCB شکست خواهد خورد. بنابراین، همیشه توصیه می شود که MCB قبل از RCCB نصب شود.
نمودار اتصال MCB و RCCB
با بررسی سریع نمودار بالا، مشخص می شود که MCB باید اولین قسمت از سری اتصال باشد. فاز منبع تغذیه ورودی و سیم های نول باید به اندازه کافی به MCB متصل شوند. MCB دارای ورودی های مشخصی برای هر دو خط خواهد بود، بنابراین می دانید کدام سیم کجا می رود.
در مرحله بعد، هر دو سیم فاز و نول باید به RCCB اجرا شوند. RCCB شما همچنین برای نصب آسان سیم به اندازه کافی برچسب گذاری می شود. در نهایت، سیم های فاز و نول باید تا بار اجرا شوند. این دو مرحله محافظت در برابر اضافه بار و اتصال کوتاه و همچنین شوک الکتریکی و آتش سوزی را فراهم می کند.
برای اطمینان از اینکه خانه یا محل کار شما می تواند به طور ایمن از برق استفاده کند، باید هر دو MCB و RCCB را نصب کنید. این ترکیب دوگانه که به ترتیب صحیح نصب شده است، در برابر اتصال کوتاه، اضافه بار، شوک الکتریکی و خطرات آتش سوزی محافظت می کند.
مدار شکن یا کلید چیست:
مدار شکن دستگاهی است که به طور خودکار کار می کند تا از یک مدار الکتریکی در برابر جریان بیش از حد یا شرایط خطا مانند اتصال کوتاه، اضافه بار، خطای زمین و غیره محافظت کند. (به صورت دستی یا خودکار) برای از سرگیری عملکرد عادی.
تفاوت اصلی بین سوئیچ های معمولی و mcb این است که آنها می توانند مدار را با تشخیص عیب قطع کنند و برای روشن کردن مدار باید با فشار mcb به سمت بالا فشار دهید، همین کار را می توان در سوئیچ های معمولی به سمت پایین انجام داد.